Polypper

2010-02-09_vegetationPolypperne er som mandlerne opbygget af lymfatisk væv magen til lymfeknuderne. De er en del af en ”lymfatisk ring”, som omkranser svælget=næsesvælget bag næsen og den bløde gane (bl.a. drøblen) og kan ikke modsat mandlerne ses gennem munden uden specielle instrumenter.

Polypperne og mandlerne er strategisk placeret omkring de øvre luftveje, hvor de præsenteres for bakterier og virus. De deltager muligvis i dannelsen af antistoffer=modstoffer mod bakterier og virus, som led i kroppens immunsystem.

Hvad er polyppernes funktion?

Deres funktion udspiller sig i barnets første leveår. Man har ingen holdepunkter for, at de har væsentlig betydning efter det 3 ́die leveår. Man har heller ikke kunnet påvise, at børn der har fået fjernet polypper og mandler, i deres senere liv har haft dårligere modstandskraft mod sygdomme.

Hvilke symptomer giver forstørrede polypper?

  • Vejrtrækningsbesvær på grund af nedsat luftpassage gennem næsen. Dette medfører snorken og forringet søvn, som medfører træthed om dagen. Det kan desuden medføre underudvikling af underkæben med bl.a. dårlig tilpasset tandstilling til følge.
  • Kronisk betændelse i polypperne kan påvirke nabostrukturer f.eks. det Eustakiske rør, som fører luft fra næsesvælget til mellemøret. Det kan medføre tilbagevendende mellemørebetændelser og væske i mellemøret. Senere års studier viser, at fjernelse af polypper har en gavnlig virkning hos en væsentlig del af børn med kronisk mellemøre- betændelse og væske i mellemørerne.

Polypper fjernes under en kort, fuld bedøvelse (maske og narkosegas) med en vinklet ”høvl” som føres ind gennem munden. Indgrebet i sig selv varer ca. 10 minutter. Det vil bløde lidt fra næse og mund, indtil blodet størkner få minutter efter operationen. Når blødningen er ophørt, og barnet er helt vågent, kan man tage hjem.

Resten af dagen bør barnet holdes i ro. Lidt blod i spyttet er tilladeligt og skulle der komme lidt blødning fra næse eller mund, skal man lade barnet sutte på knuste isterninger. Standser blødningen ikke efter 15-20 minutter, må man søge læge eller skadestue. Efterblødning er uhyre sjældent, men søg læge, hvis de er i tvivl.

 

Inden operationsdagen:

Såfremt barnet er sygt og/eller har feber dagen før eller på operationsdagen, bedes I kontakte klinikken. Barnet må gerne drikke rigeligt om aftenen.

På operationsdagen:

Af hensyn til barnets sikkerhed er det vigtigt, at barnet er fastende et vist antal timer inden bedøvelsen.

Fasteperioden afhænger af barnets alder:

  • Spædbørn, der ammes, skal faste 4 timer.
  • Øvrige børn skal faste 6 timer (incl. Mælkeprodukter), men kan tilbydes små mængder vand eller saftevand indtil 2 timer før bedøvelsen (ikke mælk)

Barnet må IKKE få slik eller tyggegummi i fasteperioden.

Smertestillende medicin:

Barnet skal have en smertestillende mikstur/stikpille Pamol/Panodil 2 timer før mødetidspunktet.

Hjemtransport:

Bør ikke foretages med bus eller tog men evt. i taxa eller privat bil. Såfremt man selv er kørende, skal der være yderligere en voksen til at tage sig af barnet.

Efter operationen:

Resten af dagen bør barnet holdes i ro. Lidt blod i spyttet er tilladeligt og skulle der komme lidt blødning fra næse eller mund, skal man lade barnet sutte på knuste isterninger. Standser blødningen ikke efter 15-20 minutter, kan man tage på skadestuen. Efterblødning er uhyre sjældent men søg læge, hvis du er i tvivl. Det er i øvrigt vigtigt, at barnet indtager rigelige mængder kolde drikke (uden brus) og herefter blød kost, f.eks. vanilleis.

Dagen efter operationen:

Barnet bør holdes hjemme fra institution/dagpleje/skole dagen efter operationen.

Efterkontrol:

Indenfor 6-8 uger efter operationen.